Historie

Historie van de IJ-Kantine in Amsterdam-Noord

De Baanderij, zoals het gebouw vroeger heette, is een gebouw met een verleden in de scheepsbouwhistorie van Amsterdam Noord. Het gebouw aan de Ondinaweg heeft vanaf 1957 dienst gedaan als kantoorgebouw, montagehal en kantine van de NDSM-werf.Het gebouw is gebouwd door de scheepsbouwers van de NDSM werf.

De Nederlandse Dok en Scheepsbouw Werf was sinds 1946 een belangrijk onderdeel van de Nederlandse scheepsbouw -en reparatie. Het oorspronkelijke bouwterrein nam bijna 90 hectare grond aan de noordzijde van het IJ in beslag. Shell en de Koninklijke Marine waren belangrijke opdrachtgevers voor vrachtschepen en tankers.

NDSM-haven

In de jaren 80 ging de NDSM-werf failliet door een gebrek aan opdrachten. Duizenden mensen stonden op straat zonder werk. Omdat de meeste scheepsbouwers niets meer te doen hadden, is de Belangenvereniging Baanloze Scheepsbouwers (BBS) opgericht. In 1985 nam de BBS het gebouw in gebruik als verenigingsgebouw waar gekaart, gebiljart en gedronken kon worden en noemde het toen voor het eerst de Baanderij.

De leegstaande gebouwen van de NDSM werf werden in gebruik genomen door kunstenaars, ambachtslieden en allerlei ondersteunende bedrijfjes die op zoek waren naar betaalbare werkruimtes. De scheepsloodsen, het buitenterrein en hellingbanen worden nu ook veelvuldig gebruikt voor culturele evenementen.

De transformatie van de NDSM werf is inmiddels in volle gang. De voormalige timmerwerkplaats is nu in gebruik als hoofdkantoor van MTV Benelux. De voormalige Smederij en de indrukwekkende grote Scheepshal zullen op korte termijn gerenoveerd en verbouwd worden. De meeste scheepshallen en hellingen komen nu in aanmerking voor status als rijksmonument en de gehele werf maakt nu deel uit van het Nederlandse Industriële erfgoed. Inmiddels heeft het stadsdeel Amsterdam-Noord het Baanderij gebouw volledig gerenoveerd met als bestemming horeca op de begane grond. De kantoorruimten op de bovenliggende verdiepingen wordt verhuurd aan Lemz en Heren5 Architecten. De IJ-kantine is geopend op 1 juli 2005.